#afkVarberg23: Föreläsare Martin Hugo

Martin Hugo, docent och universitetslektor vid Högskolan i Borås, är en flitigt anlitad föreläsare.

Under #afkVarberg23 kommer han att knyta samman temat för konferensen, Långsiktighet, ledarskap och lärande, med motivation för lärande och en meningsfull skola.

Ett utmanande forskningsfält där Martin Hugo har decennier av insamlade data att ge kunskap från, och som kommer att beröra och engagera. 

Ge oss en liten teaser på innehållet i din föreläsning som du delar under #afkVarberg23 utifrån var du befinner dig just nu i de tankarna.

Från motstånd till framgång – Att motivera när ingen motivation finns. Hur kan skolan arbeta för att motivera elever som upplever skolan som meningslös? Hur främjar vi skolnärvaro och vilka anpassningar kan behövas för elever med NPF-diagnoser? Relationers betydelse för motivation i skolan. 

Vilka skolfrågor ligger dig närmast och vad grundar sig ”hjärtefrågorna” i?

Jag har främst ett socialpedagogiskt/specialpedagogiskt intresse och ser i min forskning att de viktigaste insatserna för ökad skolnärvaro och måluppfyllelse är att arbeta med hela skolmiljöer, förhållningssätt och relationer för att möjliggöra undervisning för alla elever. 

Min forskning handlar om elever som helt saknar betyg i årskurs nio, skola för tvångsomhändertagna barn, barn som går i skolan och använder droger och unga vuxna med högfungerande autism. Mitt intresse för barn som har det svårt kommer ifrån att jag började som lärare i en skola i ett socioekonomiskt utsatt område med stora sociala problem.

Svensk skola är omskriven och omdebatterad. Hur förhåller du dig till tyckande och tänkande från såväl media som professionen?

Jag är trött på att det skrivs så mycket negativt om den svenska skolan istället för att också lyfta fram goda exempel. Jag är bedrövad över den ensidiga fokuseringen på kontroll och dokumentation. Och jag är ännu mer bedrövad över att likvärdigheten i den svenska skolan har sjunkit de senaste 30 åren pga. av ökade inkomstskillnader och det fria skolvalet kopplat till skolpeng.

Vilka skolfrågor hade du önskat fick högsta prioritet att omhändertas på nationell nivå så att skolan stärks på riktigt, och inte ”bara” blir vallöften och visioner? 

Att barn till lågutbildade på landsbygden och i politiskt eftersatta områden har lika stor andel legitimerade lärare som välutbildade föräldrars barn! Idag är det STOR skillnad!

Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Ge oss en inblick i din arbetsvardag. 

Jag brukar skriva 3-4 timmar per dag på någon artikel eller ett antologikapitel, har ofta något möte och en föreläsning eller handledning med studenter.

Till sist. Vad fick dig att tacka ja till #afkVarberg23, och vilka förväntningar på mötet med ”skolfolk” från olika delar av landet har du?

Jag tycker det är roligt att träffa lärare och andra funktioner i professionen i olika delar av landet, men jag har aldrig föreläst i Varberg

Skolsmedjan hälsar Martin Hugo varmt välkommen till #afkVarberg23 (länk till anmälan) 20-21 juni –i just Varberg (länk till inbjudan)!

Via sajber och med lärande organisation för ögonen,

Viktoria Struxsjö

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s