
Monica Sonde är chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKR.
Hon har medverkat i en rad statliga utredningar och menar att skolan självklart ska stärka sin forskningsanknytning i syfte att utveckla och stärka undervisningen så att barn och elever gynnas.
Under #afkVarberg23 är Monica Sonde på plats i två dagar och hon hoppas på en bra dialog.
Ge oss en liten teaser på innehållet i din föreläsning som du delar under #afkVarberg23 utifrån var du befinner dig just nu i de tankarna.
Jag vill både berätta vad SKR står i, hur vi ser att vi kan arbeta för att alla elever ska få en bra skolgång. Det kommer säkert en och annan erfarenhet från min tid som skolchef i Södertälje, inte minst när det handlar om vad som jag personligen ser som de viktiga frågorna framöver. Jag vill också gärna få till en dialog om detta, under de två dagar som jag kommer att vara på plats.
Vilka skolfrågor ligger dig närmast och vad grundar sig ”hjärtefrågorna” i?
Jag skulle önska att vi talar mer om hur alla som arbetar i och omkring skolan kan göra sitt för att ge förutsättningar för undervisning av hög kvalitet överallt. Att när vi gör förändringar i systemet ska man kunna se att det ger bättre möjligheter för god undervisning. Det handlar också om att förstå och agera på skolans betydelse för varje elev – men även för ett lokalsamhälle och hela samhällets utveckling.
Svensk skola är omskriven och omdebatterad. Hur förhåller du dig till tyckande och tänkande från såväl media som professionen?
Att nyansera bilden av skolan är också en hjärtefråga! När vi på SKR träffar kommunerna är det vanligaste som de ber oss om för att hjälpa till att nyansera bilden av skolan. Ingen som går i skolan eller jobbar i skolan mår bra av att läsa att allt är eländigt. Och det är verkligen inte sant. Självklart ska vi ägna oss åt att lösa de problem som finns. Men ingen vinner på att beskriva allt så nattsvart som det ofta blir idag. Med det sagt är en viktig del i SKR:s arbete att vara så nära verksamheten i hela landet att vi får en god bild av både vad som fungerar och vad som behöver förbättras.
Vilka skolfrågor hade du önskat fick högsta prioritet att omhändertas på nationell nivå så att skolan stärks på riktigt, och inte ”bara” blir vallöften och visioner?
Jag har svårt att välja en enskild fråga utan skulle framför allt önska ett arbetssätt där vi arbetar ihop! Från SKR skulle vi gärna se en tydligare samverkan mellan staten, huvudmännen och professionen och har föreslagit ett sådant formellt samråd. Då skulle man kunna se tydligare vad som behöver göras på vilken nivå. Något av det viktigaste är att se hur olika förutsättningarna är i landet och att man behöver anpassa krav efter möjligheterna att genomföra dem. En del i detta är att på allvar inse att det inte finns tillräckligt många personer på alla håll i landet för allt som skulle behövas, i både välfärden och näringslivet. Så ska jag ändå välja en fråga så är det hur vi ska möta kompetensförsörjningens utmaningar.
Hur ser en dag på jobbet ut för dig? Ge oss en inblick i din arbetsvardag.
Jag pratar med många personer från olika verksamheter, läser mycket och funderar över hur jag och mina medarbetare kan ge bäst stöd för att kommunerna ska kunna utveckla förskolan, skolan och vuxenutbildningen. Genom dessa samtal hoppas jag alla som deltar når nya insikter som gör påverkan på rätt saker möjlig. På min avdelning arbetar vi med både utbildning, arbetsmarknad, integration och ekonomiskt bistånd. Alla dessa verksamheter kan verkligen stödja varandra.
Till sist. Vad fick dig att tacka ja till #afkVarberg23, och vilka förväntningar på mötet med ”skolfolk” från olika delar av landet har du?
För att få till samtal med andra personer och verksamheter jag vanligtvis möter. Jag hoppas få nya insikter och en bredare bild av hur det ser ut på olika håll. Jag vill också nå ut med vad SKR gör och hur jag vill arbeta, och få andra inspel på detta. Det verkar vara ett bra tillfälle för bra dialoger, det är mycket det jag söker.
Skolsmedjan hälsar Monica Sonde varmt välkommen till #afkVarberg23 (länk till anmälan) 20-21 juni –i just Varberg (länk till inbjudan)!
Via sajber och med lärande organisation för ögonen,
Viktoria Struxsjö