Bakgrund

Det sägs att man inte ska hänvisa till tur när det går bra och bitar i ett pussel faller på plats. Men i fallet med hur Skolsmedjan startade får vi nog lägga tur i tajming till beskrivningen av hur allt började.

2013 var året då skoldebatten präglades av begrepp som summativ och formativ bedömning. Bedömning för lärande, BFL, hade börjat få fäste i några kommuners utvecklingsstrategier och debatten handlade mycket om huruvida BFL var (ännu) en ”fluga” eller något att stanna upp vid och på allvar överväga att fördjupa sig i.

I tre olika städer sitter vid tidpunkten för försommardagar 2013 fem personer vars funderingar kring skola, utveckling och lärande organisation upptar tankeverksamhet. Oberoende av varandra hade de läst Michael Fullans forskning och upplever strukturen i det han beskriver som logisk och sund. I juni kom de fem att mötas i Varberg och där finna att de hade gemensamt behov av att bidra till svensk skolutveckling. Där och då beslutade de att satsa på att göra verkstad, skapa arenor för möten där lärande organisation, lärares lärande och elevers lärande sattes i fokus.

I slutet av oktober var sociala plattformar skapade och Skolsmedjan kunde börja föra ut både kännedom om dess existens, och länkar, artiklar, forskning som överensstämde med den riktning smedjan slagit an. I mars 2014 arrangeras den första knytkonferensen , #afkRektor14 i Varberg, och sedan dess har Skolsmedjan ambulerat till ytterligare tre städer med formatet #afk som för övrigt står för AwayFromKeyboard.

Genomförda #afk:s i Skolsmedjans regi:

#afkVarberg18

#afkVarberg17

#afkLinkoping16

#afkÖrebro16

#afkVarberg15

#afkRektor15 (Malmö)

#afkVarberg14

#afkRektor14 (Varberg)

Annonser

4 thoughts on “Bakgrund

  1. Ping: Det börjar värka #lärandeorganisation | Skolsmedjan

  2. Ping: Det börjar verka #lärande organisation! | Skolsmedjan

  3. Ping: Smedjan möter ministern – igen! | Skolsmedjan

  4. Ping: Vad gör en rektor hela dagarna? | rektormariablog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s