Bakgrund

Skolsmedjan är en ideell, politiskt obunden organisation som tog sina första steg under hösten 2013. Ett gräsrotsinitiativ som startade 2013 då skoldebatten präglades för eller emot bedömning för lärande och i en tid då svensk skola ännu var i sin linda att bygga verksamhet och organisation utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Den ideella Skolsmedjan drivs på smeders fritid. Drivkraften är att erbjuda mötesarenor där teman utifrån aktuell skolforskning skapar förutsättningar för relevanta föreläsningar och utvecklande rundabordssamtal, laddade Pecha Kucha och omvärldsbevakande PopUp-intervjuer. Personerna som driver smedjan kallar sig själva smeder. Det är Eva Söderberg, Magnus Axelsson och Viktoria Struxsjö som återfinns i organisationen och som hanterar afk-konferenser, blogg, sociala medier och omvärldskontakter.

Via Twitter och andra sociala medier skapades plattformar för att dela och interagera med ”skolfolk” från hela landet. Sakta och säkert knöts kontakter med skolchefer, skolledare, lärare, pedagoger, EHT-team och förvaltningar, och steg för steg etablerades nätverk i styrkedjans olika nivåer i olika kommuner. Twitter är än idag Skolmedjans främsta ”megafon” för kommunikation och vid nästan varje konferens har aktivitet på Twitter trendat, det vill säga toppat listan över det som twittrats mest om i Sverige där och då.

Utmaningen i att ha Twitter som kommunikationsbas är att alla lärare inte är på Twitter. Inte heller är det twittrare som främst deltar på afk-konferenserna. Smeder ser istället att information om konferenserna, Skolsmedjans kärnverksamhet, sprids mun-till-mun och att deltagare från år till år återvänder, men också att nya deltagare tillkommer varje år. Mixen av skolfolk blir därför dynamisk och oavsett om en person verkar i en organisation på hemmaplan som är långt fram i att organisera för lärande eller inte, blir det lärande möten där var och en bidrar till stämning och innehåll genom det egna engagemanget. Skolsmedjans konferenser är inga tillställningar dit du reser för att sitta av två dagar.

Genomförda #afk:s i Skolsmedjans regi:

#afkVarberg19

#afkVarberg18

#afkVarberg17

#afkLinkoping16

#afkÖrebro16

#afkVarberg15

#afkRektor15 (Malmö)

#afkVarberg14

#afkRektor14 (Varberg)

Annons

4 tankar på “Bakgrund

  1. Pingback: Det börjar värka #lärandeorganisation | Skolsmedjan

  2. Pingback: Det börjar verka #lärande organisation! | Skolsmedjan

  3. Pingback: Smedjan möter ministern – igen! | Skolsmedjan

  4. Pingback: Vad gör en rektor hela dagarna? | rektormariablog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s