#afkLinkoping16

I september 2016 arrangerade Skolsmedjan sin sjätte knytkonferens (working coference), #afkLinkoping16. Linköpings kommun stod som värd, och efter drygt ett och ett halvt års förberedelser kunde vi möta deltagare, samarbetspartners och föreläsare i temat Inkludering och Motivation. Ett tema som värdkommunen verkligen levde upp till när drygt hundra deltagare anlände staden för två dynamiska dagar, och togs emot med öppen skolutvecklingsfamn. 

Mixen av de olika funktioner och uppdrag som fanns representerade under #afkLinkoping får ses som en form av ”rekord”. Pedagoger, lärare, rektorer, studie- och yrkesvägledare, skolbibliotekarie, utvecklingsledare, verksamhetschefer, skolchefer, enhetschefer samt representanter från elevhälsoteam, fanns på plats och möttes i samtal, kunskapande och skratt. Traditionella föreläsningar varvades med etablerade #afkTalk (rundabordssamtal), samt årets nykomling #afkTeaTime (SharingIsCaring).

I Kårhuset Kollektivet där #afkLinkoping16 huserade bjöds på Pecha Kuha om skolspaningar från klassrummet, FramtidsFrön, mod – tillit – passion, meningsfullt lärande, vision och reflektion, samt hur det kan vara att bli elev. Bredden var just bred, men samtliga Pecha Kucha bottnade i temat och blev en spegling av skolsystem, lärande och pedagogiskt ledarskap.

Då Linköping kommun samma vecka som smedjans konferens arrangerade ”Kärleksvecka”, kunde HBTQ och värdegrund lyftas fram i en så kallad PopUp-intervju. Detsamma gällde nuläge och vidare i SKL:s verksamhet och hur organisationen följer upp och stöttar huvudmännens arbete med allt från fortbildning till lärande dialoger.

UR-Pedagogen Björn Appelgren har haft för vana och tradition att bada under ett #afk. I år blev det bastu-bad, kanske med respekt för en av föreläsarna som är hemmahörande i bastulandet Finland. Smeder kan dock inte visa ”bildbevis” då mobiltelefoner och andra sätt att föreviga en händelse, lämnades utanför den varma bastun. Om det traditionella badandet återupptas framöver, återstår att rapportera om…

På Youtube finner du det som livestreamades och bandades från dagarna i Linköping. Sök på ”Skolsmedjan”, eller klicka dig vidare här, och du finner föreläsare, paneldebatt och mellansnack. På Twitter, Facebook och Instagram kan du läsa och se bilder under tagg #afkLinkoping16. Som bonus fanns tre gymnasieelever på plats under #afkLinkoping16 som förevigade konferensen inom ramen för ett ”skarpt projekt” i sin utbildning (se nedan)!

Har du frågor och funderingar kring #afkLinkoping16, smedjan eller önskar komma i kontakt med exempelvis någon av våra föreläsare, mejla skolsmedjan@gmail.com.

Ida Lenneman reflekterar över #afkLinkoping16

Skolspanarna, avsnitt 80 (pod) – Away From Klassrummet

Mingelbilder dag 1 och text dag 1, foto och text Linus Larsson

Mingelbilder dag 2, foto Lovisa Fallman och Izabella Gustafsson

Har du en text om #afkLinkoping16, eller hittat någon på nätet att dela – pinga in smedjan!

 

 

Läs också smeders tack till alla involverade och engagerade under #afkLinkoping16.