Ett stående inslag i programmet under Skolsmedjans #afk-konferenser är Pecha Kucha. En presentationsform där du visar 20 bilder x 20 sekunder för att i sammanlagt 6 minuter och 40 sekunder leverera ett ofta publikfriande innehåll. Låter det som en utmaning? Helt rätt, det vet de som skapat en Pecha Kucha, och efter #afkVarberg23 vet ytterligare fyra personer detsamma. Möt årets pecha kucha talare inför #afkVarberg23.

Dan Emilsson är före detta lärare i idrott och samhällskunskap samt specialpedagog som nu odlar en dröm om att växla yrke till padelproffs. Men under tiden är Dan rektor på resursskolan Björkedalsskolan och Barn-och elevhälsachef på förskole- och grundskoleförvaltningen i Varberg. Björkedalsskolan är en kommunal f-9 resursskola som nu är inne på sitt andra läsår.
Beskriv din Pecha Kucha med tre ord!
Att uppnå inkludering genom exkludering.
Sharing is caring – vilka förväntningar har du inför #afkVarberg23?
Stimulerande samtal med engagerade skolmänniskor i en härlig miljö. Känns väldigt roligt att få vara med på detta för första gången och särskilt roligt att det är i Varberg!
Konferensens tema: Långsiktighet, ledarskap och lärande vad tänker du in i den rubriken?
Till att börja med en väldigt snygg alliteration men också på något sätt de mest centrala begreppen att diskutera framtidens skola utifrån.Särskilt långsiktigheten tycker jag är intressant i dessa tider, vi har under allt för lång tid fått reformer i skolan utan en bred enighet och långsiktighet.
Om du fick styra fokus i svensk skoldebatt – vad hade du givit oss att diskutera?
Jag kan tycka att det hade varit intressant att börja från början, att ha en diskussion kring skolans uppdrag. Vad vill vi att skolan ska vara för något, vilken plats och uppgift i samhällsbygget ska vi ha?
Hur ska vi navigera oss framåt i förhållandet mellan det statliga och det kommunala uppdraget? Jag tänker att konferensens tema kan vara rubriker även för denna diskussion, men då behöver vi också lägga in ytterligare ett ”L”, likvärdighetsfrågan kommer att vara den stora knäckfrågan i den diskussionen.
Eva Söderberg/ Skolsmedjan