Ett stående inslag i programmet under Skolsmedjans #afk-konferenser är Pecha Kucha. En presentationsform där du visar 20 bilder x 20 sekunder för att i sammanlagt 6 minuter och 40 sekunder leverera ett ofta publikfriande innehåll. Låter det som en utmaning? Helt rätt, det vet de som skapat en Pecha Kucha, och efter #afkVarberg23 vet ytterligare fyra personer detsamma. Möt årets pecha kucha talare inför #afkVarberg23.

Christian Jerhov, verksamhetsutvecklare på Sektor utbildning i Lerums kommun. Christian arbetar sedan mer än tio år med samordning av verksamhets-utvecklingsfrågor och systematiskt kvalitetsarbete för samtliga skolformer i Lerums kommun. Christian är musiklärare och före detta rektor. På fritiden intresserar han sig för och skriver artiklar om forskning som studerar genomförandet av svenska val. På de lediga stunder som finns kvar är Christian antingen i skogen, i sitt växthus eller i sin trädgård, och en gång i veckan även på en repetition med Göteborgs Blåsarsinfonietta, som dirigent.
Beskriv din Pecha Kucha med tre ord!
Lärandets ögonblick och ett cirkussällskap
Sharing is caring – vilka förväntningar har du inför #afkVarberg23?
Som vanligt väntar jag mig att få träffa gamla och nya vänner och kollegor inom det svenska skolväsendet. Jag ser fram emot föreläsningarna och att få tillbringa några dagar i sommarstaden Varberg. Jag är ju från Halmstad, men det näst bästa, om man inte kan få det bästa, är ändå Varberg.
Konferensens tema: Långsiktighet, ledarskap och lärande vad tänker du in i den rubriken?
Jag börjar bakifrån i rubriken. Det är lärandet det handlar om. Långsiktighet i skolans värld får vi bara om vi skapar oss en gemensam bild av vad lärande är, innebär och hur det skapas. Vi har delvis glömt detta och pratar väldigt mycket för mycket om andra saker. För att ändra på detta krävs ledarskap. I min Pecha Kucha ska jag berätta om vad lärande kan vara, och skulle kunna vara, i en skola som ser annorlunda ut mot hur den varit, hur den ser ut idag och hur den kommer att se ut, om utvecklingen fortsätter på den nu inslagna vägen.
Om du fick styra fokus i svensk skoldebatt – vad hade du givit oss att diskutera?
Är skolväsendet av idag, vilket i mångt och mycket är en ganska gammal organisatorisk konstruktion, det bäst lämpade för att skapa en nation av lärande individer? Att det ser ut som det gör idag betraktas nästan som en naturlag, istället för att vi förstår att alla organisationer är barn av sin tid. Det handlar om att ifrågasätta allt; från läroplaner, timplaner, skolinspektioner, skolbyggnader och nationella prov till skolornas inre organisation i klasser, lektioner och årskurser.
Eva Söderberg/ Skolsmedjan