Ett stående inslag i programmet under Skolsmedjans #afk-konferenser är Pecha Kucha. En presentationsform där du visar 20 bilder x 20 sekunder för att i sammanlagt 6 minuter och 40 sekunder leverera ett ofta publikfriande innehåll! Låter det som en utmaning? Helt rätt, det vet de som skapat en Pecha Kucha, och efter #afkVarberg22 vet ytterligare fyra personer detsamma. Möt årets pecha kucha talare inför #afkVarberg22.

Mia Smith är språklärare med tyska och engelska som behörighet men betydligt fler språk i hjärtat. Till vardags undervisar hon på Vallhamra Skola i Partille, men det stora engagemanget för språkundervisning och språkinlärning visar sig främst i ordföranderollen i Språklärarnas riksförbund. Mia föreläser också om språkundervisning, ofta med fokus på digital kompetens eller bedömning. När arbetsdagen är över riktas intresset ofta mot musiken, Mia spelar nämligen oboe i en blåsorkester.
Beskriv din Pecha Kucha med tre ord.
Språk främjar förståelse
Sharing is caring – vilka förväntningar har du inför #afkVarberg22?
Mina förväntningar på #afkVarberg22 är att jag ska få nya insikter och nya perspektiv, kanske även tips på nya lösningar.
Konferensens tema Likvärdighet för hållbart lärande – vad tänker du in i den rubriken?
Likvärdighet för hållbart lärande – Just bristen på likvärdighet är frustrerande, och jag hoppas på att kunna synliggöra några fokuspunkter där vi måste hitta nya lösningar. Det handlar om landets framtid, och våra ungdomars möjligheter.
Om du fick styra fokus i svensk skoldebatt – vad hade du givit oss att diskutera?
Med den stora mängden huvudmän vi idag har i Sverige ser vi alltför många exempel på skolor som erbjuder minsta möjliga, eller knappt det, men inte mer än så. Språken lider hårt i detta läge, och huruvida ett förstatligande av skolan, förbud mot vinstuttag eller hårdare styrning genom styrdokument på olika nivåer ska till för att ändra situationen kan man diskutera långt och länge.
Eva Söderberg/ Skolsmedjan