#afkVarberg17: Föreläsare Zulmir Bečević

ZulmirZulmir Bečević är forskare, författare och lektor vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet. Medias beskrivning av hans författarskap gör gällande att han är ”en berättare som överskrider gränser, utmanar förenklingar, suddar ut etiketter, och låter nyanser träda fram.” Under #afkVarberg17 träder Zulmir Bečević fram på scen och tar med oss på en resa genom språk, kreativitet, identitet. 

Med bland annat tre kritikerrosade ungdomsböcker och romaner i bagaget, Resan som började med ett slut, Svenhammeds journaler och Avblattefieringsprocessen, har Zulmir Bečević nått ut och fram till både unga och vuxna. Hans böcker har nominerats till Slangbellan (2006) och Augustpriset (2009), och kulturpris och stipendier har tilldelats honom av bland annat Falkenberg kommun och Sveriges Författarförbund.

Zulmir Bečevićs berättelser handlar om unga människor i social utsatthet och innehåller många både roliga, dråpliga och högst allvarsamma möten. När han nu planerar inför #afkVarberg17, och utgår från konferensens tema Bästa möjliga möte för lärande, tas ansats i att den centrala utgångspunkten i lärande, är förhållningssättet att lärande är något vi gör tillsammans.

– Att undervisa blir i det perspektivet att problematisera, ställa frågor, och provocera till självbestämning. I den kommunikativa processen är relationen och dialogen central – ett bra lärandemöte karaktäriseras bland annat av öppenhet, lust, nyfikenhet, kreativitet, problematisering och reflektion, förklarar Zulmir Bečević. Därför är det viktigt att hela tiden utmana, problematisera och ifrågasätta förenklingar, i en kontinuerlig strävan efter utveckling och progression. Jag tänker att detta gäller oss alla, inte minst under konferensdagarna.

Ett möte som gav Zulmir Bečević skjuts i det egna lärandet var mötet med böcker. Han beskriver betydelsen av att läsning och lärande måste ha en viss angelägenhetsgrad, för att bränna till och bli på riktigt, och att i den kontexten lirar viktiga böcker i en egen division. Han minns de ”duktiga lärare” och ”goda pedagoger” han träffat på, men minns mer avsaknaden av något annat.

– När jag tänker på de formativa åren framträder i mitt huvud inga individer i synnerhet, vilket på sätt och vis är synd, och säger en hel del om utbildningssystemet i stort, minns Zulmir Bečević . Jag har dessvärre nog aldrig mött någon med entusiasm utöver den vanliga som till mig förmedlat att kunskap, bildning, ord och kreativitet inte enbart handlar om att bocka av betyg. 

Samtalet för oss in i frågor om språk, kreativitet, identitet, ledorden Zulmir Bečević kommer att bygga sin föreläsning under junidagarna runt. Samtalet för också in oss på tankar om vilken plats i en samhällsmatris präglad av maktrelationer människor kommer kunna inta. Något som kan upplevas som en fråga på liv och död för människor. Och för några är det verkligen en fråga om liv eller död, sett i kontexten unga människor i social utsatthet. Zulmir Bečević lär ta vid tankar och frågor kring detta under #afkVarberg17.

En arbetsdag, utan extravaganta avbrott som en konferens i smedjan, innebär för Zulmir Bečević just nu mest forskning och att skriva. Han växlar mellan hemmet och arbetsplatsen och de mest produktiva timmarna är tidig morgon till strax efter lunch. Därefter tenderar skärpan att sjunka, menar han.

Du väljer att medskapa i #afkVarberg17 och möta ”skolfolk” från hela landet som representerar olika funktioner och uppdrag i svensk skola. Vad fick dig att tacka ja till konferensen?

– Det är första gången jag är med i detta sammanhang, min förförståelse är begränsad, men det känns som att konferensserien präglas av en härlig energi. Jag ser fram emot att vara med! När en genuint driven och engagerad arrangör som sysslar med en av de viktigaste frågorna vi har hör av sig med förfrågan – tackar jag ja! 

Skolsmedjan är stolta över att Zulmir Bečević väljer #afkVarberg17, hälsar honom varmt välkommen till #afkVarberg17 och ser fram emot en föreläsning som överskrider gränser, utmanar förenklingar och suddar ut etiketter! 


Via sajber och med lärande organisation för ögonen,

Viktoria Struxsjö

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s