#afkVarberg17: Föreläsare Ulrika Bergmark & Mats Westerberg

mats_ulrika_afkFör första gången i Skolsmedjans historia, ställer vi två professorer på gemensam scen i en gemensam föreläsning. Och för första gången i smedjans historia är Luleå representerad av medskapare. Norrbotten kommer att leverera under #afkVarberg17, och det med en kvinna och en man vars föreläsning kommer att röra sig runt lärarutbildning, professionsförmågor och studentdelaktighet. 

Den norrbottniska duon Ulrika Bergmark, hemmahörande på avdelningen Pedagogik, språk och ämnesdidaktik vid Institutionen för konst, kommunikation och lärande på Luleå tekniska universitet, och Mats Westerberg, stationerad på Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle vid Luleåtekniska universitet reser söderöver för två dagar i Varberg. Om temat för konferensen, Bästa möjliga möte för lärande, tänker de gärna och förklarar vad med utgångspunkt i skola och processer.

– God undervisning bygger på att det skapas många bra möten mellan lärare, mellan elever och mellan lärare och elever. Sådana möten kännetecknas av bland annat förtroendefulla relationer, inflytande och delaktighet samt höga förväntningar. Dessa möten utgör grunden för lärandeprocesser. Vi tänker också på hur viktigt det är att ha lärande och kunskapsutveckling i centrum och inte prestationer för betygen. Det kan till och med vara så att det senare mötet skapar hinder för lärande, säger de över telefon när Skolsmedjan ringer upp strax före stundande julledighet.

Ulrika Bergmark och Mats Westerberg är omvärldsorienterade och uppdaterade. Inte minst inom sina respektive forskningsdiscipliner. Vad gäller den lokala och mer personliga sfären, kom ett möte på en asiatisk flygplats att bli en slags ögonöppnare för dem båda – om dem båda. Ett möte som gav dem skjuts i deras lärande.

– I väntan på flyget hem från Singapore, efter en intensiv vecka med studiebesök på bland annat Singapores lärarutbildning vi fick en ny syn på vår relation, minns Mats och skrattar spontant. Jag och Ulrika kände varandra, men hade inte arbetat så mycket tillsammans.
– Vi satt på flygplatsen och väntade på att få kliva ombord, fyller Ulrika i. Jag frågade Mats var han hade sina rötter, och Mats svarade att hans morfar växte upp i Rutvik utanför Luleå. Jag frågade ivrigt vad morfadern hette och fick till svar Harald Hansson.

– Ulrika sa då att hon var säker på att vi var släkt. Och mycket riktigt, hennes pappa och min mamma är kusiner! Efter det mötet och samtalet är numera vårt samarbete inom familjen, säger Mats med stolthet och skrattar på nytt.

Duons tre ledord för föreläsningen de ska leverera under #afkVarberg17 är lärarutbildning, professionsförmågor och studentdelaktighet. Förväntningarna de har inför konferensen där de möter ”skolfolk” från hela landet är att kunna bidra med inspiration för nya arbetssätt och att skapa kontakter som kan leda till framtida samarbetsprojekt. De hoppas också att den samlade kompetensen på plats i Varberg den
19-20 juni ska ge dem inspiration till fortsatt arbete, och ny kunskap.

  • Skolsmedjan är stolta över att ni väljer att medskapa som föreläsare – vad fick er att tacka ja till #afkVarberg17?

– Det känns som en genuin utvecklingsinriktning genomsyrar #afkVarberg17. Vi gillar verkligen att vara med i utvecklingsprocesser där man både får och kan ge energi under processens gång.

Skolsmedjan hälsar Ulrika Bergmark och Mats Westerberg varmt välkomna till #afkVarberg17 och ser fram emot input, inspel och inspiration för Bästa möjliga möte för lärande!

Via sajber och med lärande organisation för ögonen,

Viktoria Struxsjö

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s