#afkLinkoping16: Föreläsare Arturo Arques


Arturo Arques arbetar som Swedbank och Sparbankernas privatekonom med fokus på att sprida information och driva debatt för en sund och hållbar ekonomi. Han är ansvarig utgivare för tidningen Lyckoslanten där de kanske bekanta personligheterna Spara och Slösa är ett stående inslag. Med hjärta för skolan, barn och ungdomar, kommer Arturo Arques att sprida såväl klokskap som bjuda på insikter under #afkLinkoping16.  

Arturox2Under våren har vi sett Arturo Arques medverka i morgon-TV, debattprogram och ofta citerad i press och media. Med en pedagogisk förmåga att tala till människor i alla åldrar, inom olika branscher, har han delat kunskap om allt från veckopeng till pensionssparande. När Skolsmedjan möter Arturo Arques är det i samband med en föreläsning för drygt hundratalet lärare. Sin respekt för, och tillit till, skolan återkommer han till flertalet gånger under föreläsningen. Givetvis till den församlade professionens glädje.

– Jag har många och starka minnen från min skoltid, berättar han. Lärarnas engagemang och vilja att hjälpa oss elever att utvecklas, ta ansvar och söka och reflektera över information. Mina klasskamrater och den vänskap som i många fall består än i dag. Men kanske framför allt den positiva stämning och respekt som rådde under min tid på inte minst Hammarbackskolan i Vallentuna (årskurs 7-9), säger han och ler brett.

Arques menar att skolans representanter ska engagera sig i den allmänna debatten om just skolan. Att frågor om lärarnas arbetsmiljö, elevernas prestationer och föräldrarnas ansvar är exempel på områden som behöver debatteras. Det senare är något som nära hänger samman med hans uppdrag som privatekonom.

– Det sägs att det krävs en hel by att fostra ett barn, säger Arques. Utgår vi från att det stämmer, innebär det att såväl skola och omgivande samhälle, som föräldrar och näringsliv måste stötta i den processen. ”Blame game” funkar sällan, och istället för att stjälpa varandra, kan vi hjälpa varandra. Föräldrar som exempelvis upplever svårigheter i att förstå och stötta sitt barn i skolan, kan definitivt vinna på att samarbeta med skolan, och omvänt, säger han med eftertryck.

  • Om bara några veckor kickar #afkLinkoping16 igång. Temat för konferensen är Inkludering och Motivation. Hur tänker du kring dessa begrepp i kontext skola?

– Inkludering innebär att ge alla elever möjligheten att få tid att reflektera och uttrycka sina tankar. Att dessa tankar tas emot, respekteras och behandlas lika oberoende av vem som uttrycker dem. Det leder till en öppen och ärlig dialog och sannolikt till ökad motivation och inspiration att vilja uttrycka sig och delta i samtal och gemensamma aktiviteter.

  • När du fick frågan om att medskapa som föreläsare under #afkLinkoping16 tvekade du inte en enda sekund, utan svarade på stående fot ”ja”… 

– Självklart! Förmånen att få ta del av andra människors tankar och idéer om ett bättre lärande och skolmiljö kommer att bli riktigt roligt. Jag hoppas få många frågor och att vi tillsammans har en dialog. Att vi kan mötas med gemensamt mål i sikte – att utveckla elevers lärande och att också se mötet mellan skolan och omvärlden som ett sätt att uppnå det målet.

  • Vilka förväntningar har du på mötet med professionen i september?

– Att de är öppna och ärliga med sina tankar och idéer och villiga att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Rektorer, lärare, yrkesvägledare och andra verksamma i skolan har en enorm kunskap om vad som fungerar i elevers lärprocesser. Jag vill ta del av den kunskapen som ni är suveräna på, och stötta er i arbetet med våra barn och elever.

Skolsmedjan hälsar Arturo Arques varmt välkommen till #afkLinkoping16. Vi ser fram emot att kunskapa om elevers lärande och tänkande kring pengar, Lyckoslantens innehåll som metodmaterial, och Arques ofta underhållande exempel på goda och mindre goda exempel att resonera kring privatekonomi ur ett pedagogiskt perspektiv.

Via sajber och med lärande organisation för ögonen,

Viktoria Struxsjö

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s