#afkÖrebro16: Föreläsare Ylva Källman

 

I Halland, där finlandsfödda Ylva Källman är hemmahörande, pratas det ofta om hennes förmåga att leda och utveckla organisationer, om ödmjukt engagemang och kompetens om värdegrundsprocesser inom privat och offentlig sektor. Det är med stolthet Skolsmedjan ännu en gång kan presentera Ylva Källman som föreläsare, denna gång till #afkÖrebro16.

YlvaDet pratas också ofta om det finska skolmiraklet. Att Finland är ett föredöme att ta efter vad gäller elevers kunskaper, lärares status och hur att organisera för lärande. Ylva Källman, som bland annat avlagt Pedagogie kandidaten vid Åbo Akademi och läst för pedagogisk behörighet för gymnasium och högskola vid yrkespedagogiska lärarhögskolan i Tavastehus i Finland, är givetvis stolt över Finlands skolframgångar, men ser också styrkor i Sveriges skolsystem, som Finland ännu inte utvecklat. Om sina erfarenheter organisation, kring skola och lärande kommer Källman att berätta i Örebro.

Medvetna val och hållbar skolutveckling

Som alltid utgår konferensrubrikerna från Skolsmedjans övergripande syfte att verka för en lärande organisation, synliggöra strukturer för kollegialt lärande som stärker elevers lärande. I Örebro i april tar vi oss an värdegrund och skolkultur som specifika rubriker. Det finns en utmaning i att tala om värdegrund som fundament för skolans uppdrag, där fina formuleringar och visioner inte per automatik leder till ett görande. Källman menar att det handlar om att göra medvetna val, och liknar det vid att besluta sig för att få bättre kondition.

– Bestämmer man sig, så börjar man motionera. Vi är alla tillräckligt smarta för att inse att om jag inte motionerar så är det osannolikt att jag vaknar upp en dag med bättre kondition, säger hon allvarligt. Vi behöver ställa frågor som Vad står jag för?, Hur syns det i det jag gör, i det jag säger, i hur jag förhåller mig till andra? och Hur jag löser mitt uppdrag? Det är först då vi vet var vi själva står, som vi kan samarbeta med andra för gemensam värdegrund och gemensamma mål.

Favorit i repris

Ylva Källman var en av föreläsarna under #afkVarberg14 och hennes inspel fick stor respons. Källman äger förmågan att vara tydlig och väcka tankar, utan att provocera, vilket leder till aktiva lyssnare och skolfolk som väljer att agera, inte reagera, på det hon beskriver och står för. Källman ägnar sig åt att prata, som hon beskriver det själv. Eller egentligen åt att få andra att prata, och tror att lösningarna på nästan allt bor i samtalet. I dialogen. I mötet mellan världar – mellan struktur och kultur, mellan helheter och delar, mellan specialiteter och branscher, mellan människor och deras bild av tillvaron eller uppdraget. Dialogen hon efterlyser, handlar om att vi tycks välja bort att organisera och göra skola på ett sätt vi vet fungerar.

– Vi vet att barn och ungdomar som klarar skolan har bättre förutsättningar att klara resten av livets utmaningar. Det är så många som har räknat på vad det kostar att investera i barn och unga – och vad det kostar att låta bli, säger Källman med eftertryck.
Hur kommer det sig att vi vuxna – politiker, tjänstemän, föräldrar med flera – verkar ha så svårt att fatta långsiktiga beslut och gör rätt investeringar som möjliggör en skola där alla barn och ungdomar får en (lik)värdig tillvaro så att de kan lämna den med fina minnen och kunskaper för livet?

Frågan blir hängande i luften. Ja, vad är det som hindrar oss från att göra det vi vet fungerar? Frågorna far fram i huvudet när Källman utvecklar resonemang om hur att organisera för lärande i en lärande organisation. Att se sig själv som en väsentlig pusselbit i det totala pusslet ”skola” är viktigt för att utveckling ska ske. Alla delar är viktiga, och alla delar behöver förstå var vi är, vart ska vi och hur ska vi ta oss dit.

– Om så en endaste del upplever skolutveckling som obegriplig eller till och med meningslös, ja då uppstår en kultur som inte gynnar progression och som riskerar att skjuta värdegrunden i sank. Det är allas vårt ansvar att utveckla skolan- och ett ansvar att ta nu, säger Källman och fortsätter:

– Välj ett ord du eller ni vill utforska. Kanske är det samarbete? Vad innebär det för dig, för er? Hur ser ett gott samarbete ut? Hur ser det ut när det brister? Där har ni en början, en motionskarta att följa, tipsar Källman om. Kanske är ni otränade och ska börja med att träna ett par gånger i veckan? Stäm av – med eleverna, med varandra som kollegor – i stort och smått. I de beslut ni fattar, hur gick det med samarbetet? I uppgifter ni gör, hur gick det med samarbetet? I möten och samtal med varandra, hur går det med samarbetet?

Skolan – en plats där världen samlas

Källman förklarar att hon ser skolan som en plats där där hela världen samlas på en liten yta. Olika människor, olika kunskaper, olika värderingar, olika erfarenheter. Skolan blir ett laboratorium för möten där man lär sig att möta det man ännu inte känner, inte kan, inte förstår sig på.

– Ibland har jag förmånen att jobba med människor som tillbringar sin arbetstid i skolan. Det är alltid lärorikt, och inspirerande. Inte för att det alltid är lätt eller för att allt är som det ska – vi hittar alltid något vi vill förbättra eller utveckla – men för att det finns så mycket god vilja. Och det bedrivs riktigt bra skola på väldigt många ställen. Det gör mig stolt och glad, avslutar Källman med ett leende.

Skolsmedjan hälsar Ylva Källman välkommen till #afkÖrebro16 och ser fram emot att kunskapa om delarnas betydelse i organisationens helhet, där värdegrundens görande handlar om medvetna val – val fattade utifrån det vi vet fungerar för likvärdig skola och livslångt lärande.

Via sajber och med lärande organisation för ögonen,

Viktoria Struxsjö

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s