#grejerpågång Cecilia Sjöström

skeppohoj

Hej,

Cecilia Sjöström heter jag och är rektor och delägare på en liten gymnasiefriskola, Teknik- och Servicegymnasiet, på Södermalm i Stockholm.

Veckan har, som i princip alla veckor, varit fartfyllda med allt mellan himmel och jord.

Framför allt har det handlat om elevärenden som alltid tar, och ska få ta, mycket tid.

Men jag har även fått leka arkitekt och ritat upp en skiss för eventuella nya lokaler.

Vi har också fått en ansökan beviljad från Skolinspektionen om att få starta en ett nytt program till hösten 2016. Det satte förstås igång en rektors organisatoriska hjärna…

Samtal och diskussioner inför Gymnasiemässan har påbörjats och det känns kreativt med nya broschyrer, ny hemsida och roliga saker att trycka och pilla på i mässmontern. Det innebär förstås också en hel del extrajobb med bl.a. ett brevutskick till Stockholms studie- och yrkesvägledare – häfta, vika och stoppa i över 400 kuvert.

Annars har det varit det årliga budgetmötet i veckan där vi i år tyvärr ser att vi måste hålla lite mer i pengarna än tidigare år pga av lågt elevantal i åk 1.

Jag har lyckats boka in alla lösesamtal som ska hinnas med innan septembers slut.

Vi har diskuterat hur vi bättre ska kunna använda våra engagerade elever och jag och en lärare har bokat in de tre första mötena med våra blivande elevambassadörer där vi ska träna på hisspitch och bolla idéer kring nya hemsidan och annat.

Veckans möte med EHT och all personal handlade förutom om några elevärenden om anmälningsplikten som vi har och hur vi kan/bör gå till väga och varför det är viktigt.

Vi har även haft ett projektmöte för att diskutera hur vi bättre jobbar med ämnesövergripande projekt och vad vi lärt oss av de tidigare ganska omfattande försöken.

Sen har jag förstås hunnit med den vanliga och så viktiga vardagliga elevkontakten på rasterna där jag bara sitter ner och pratar lite med elever som hänger i sofforna eller om nån kommer in på mitt rum och bara vill småprata lite.

Jag har också tur att få ha lite undervisning på onsdagar (religion1) och just nu håller vi på med etik och moral där vi bla diskuterar flyktingkrisen och vad var och en kan göra och var eventuella gränser går för vad jag som individ kan och bör göra.

Vad har varit veckans ”hiss” och veckans ”diss”? 

Veckans hiss var förstås det positiva beskedet från Skolinspektionen.

Veckans diss är ett jobbigt elevärende.

Vilken fråga om skola, rektorsuppdrag, utmaningar och/eller pedagogiskt ledarskap, vill du skicka till dina rektorskollegor runt om i landet?

Hur jobbar ni aktivt med ”hemmasittare” eller sk ELOF (elever med lång ogiltig frånvaro)?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s