Summering av Webbdagarna signerat #selfievinnarna på #afkVarberg Malin J och Annelie S

Det var ju under Skolsmedjans #afkVarberg som det plötsligt bara hände. Självaste Måns Adler valde ut vår selfie som skickade iväg oss till Göteborg och internetworlds webbdagar.

Två dagars späckat schema på Clarion Post hotel väntade oss med angenäma föresläsare och en ständigt pågående mässa, där allt kretsade kring det senaste inom IT världen. Var vi de enda grundskolelärarna där? Kändes lite så, väldigt stort alltså för att greppa allt men vi ska försöka göra en sammanfattning av våra intryck.

IMG_0120.JPG

Det var mycket som var anpassat till entreprenörskap och marknadsföring och med det sagt var det för en gångs skull skönt att vila mellan sittningarna i trygg förvissning om att man varken behövde sälja eller köpa något eller skaffa sig en ny chef i pausen, man kunde bara vara som den smått ointressanta kommunalare man är och äta och dricka gratis. Vi hade det bra med andra ord.

Gustaf Josefsson
Den inledande föreläsningen med Gustaf Josefsson från Makerspark visade sig vara mycket givande för vår del. Han väckte många tankar kring vilken skola vi har, hur vi fostrar elever i fastlåst tänkande av rätt och fel när arbetslivet istället behöver det kreativa tänkandet, att man kan lära även att att misslyckas med fokus på experimenterande. Gustaf menar att den digitala världen uppdateras så snabbt att vi behöver våga slänga oss ut i det okända och våga prova nya saker – experimentera mer. Vi behöver lägga bort våra prestationskrav och låta lärandet få bli roligt igen. Vi behöver inte alltid lyckas för att lära oss och inte våra elever heller. Varför inte låta dem börja med det praktiska för att själva få upptäcka att de behöver mer information för att komma vidare och då söka den?
Gustaf menar också att vi är så upptagna med det vi gör att vi prioriterar bort det som utvecklar oss. Han uppmanar oss att sätta upp mål som; Vad vill jag lära mig nästa vecka?

Lina Areblad
En föreläsning som stack ut lite extra var att lyssna på Lina Areblad och vad hon hade att säga om barn och ungdomars användande av sociala medier. Lina har gjort en undersökning om hur unga människor använder sociala medier när de interagerar med varandra. Det är olika bland tjejer och killar men de som nämns är bland annat; Snapchat, Instagram, Twitter, Youtube, Messenger och Kik. Facebook däremot är för komplicerat med sina olika inställningar och därför är det inte alls lika stort i ungdomarnas värld som de andra.

Tyvärr medför sociala medier en fruktansvärd stress för många unga eftersom de har stor press på sig att hänga med i sitt flöde av uppdateringar som sker under dygnet. Om de missar något så hänger de inte med i samtalen i skolan dagen efter. Detta gör att de inte stänger av ljudet från notiser under dygnet och detta bidrar i sin tur till dålig sömn och stress.

Mentor
Det fanns ju ett utställningsområde också och i en av montrarna stod representanter från Mentor, en ideell organisation som arbetar för att ge ungdomar större självkänsla. Det handlar om att unga får en vuxenkompis kan man säga, som en slags livscoach. Mentor är ju även intresserade att presentera sig på edcamp och teechmeet och åker ofta ut i skolorna.

Nina Åkestam
Medan Annelie vred och vände på internetworlds t-shirtar i hallen passade Malin på att köpa Nina Åkestams bok ”Meningen med hela skiten”, när författarinnan personligen satt och signerade sina böcker. Nina är även reklamforskare, föreläsare och skribent, kanske mest känd för sin blogg Resume som numera är nedlagd. Utrustade med digitala hjälpmedel jobbar vi gärna dygnet runt så Nina delgav förljande tips.
Tänk energi istället för tid. Planera hur trött du vill vara när du jobbat klart så att du vet hur hårt du skall jobba.
Du behöver inte göra skillnad på det du är och det vi gör – det är okej att tycka att jobbet är roligt.
Kom ihåg att alla är så upptagna med sig själva så ingen har tid att fundera över hur/vad du gör. Du kan alltså testa vad du vill och misslyckas totalt och ingen kommer att komma ihåg det om 20 minuter. Phu!!!
Fråga din inre 85-åring vilka minnen hon vill berätta om. Var har hon varit, hur har hon varit, vad har hon gjort och vilka har hon varit med? Styr sedan dina beslut utifrån dessa slutsatser.

Frida Boisen
Frida Boisen stack ut med sina tankar kring hur man lyckas i sociala medier. Om du har en blogg eller bara i största allmänhet vill ha kontakt med människor så behöver du göra följande:
Fundera på vilka värderingar vill du dela med din publik?
Förmedla från din själ, något du brinner för, dina värderingar, din story, ditt hjärta men var äkta då når du fram. Facebook är den största mötesplatsen, där når du mest människor. Twitter är ganska stort, enligt Frida, så där når du många också. Det är viktigt att fokusera på rätt grupp – vilka vill du nå ut till. Sedan är det bara att sätta igång – Just do it!
Done is better than perfect!
Alltså;
Överraska gärna – Var först att skriva om något.
Berätta bäst – rakt in i hjärtat
Gilla och dela – var generös – gratulera andra till sina prestationer
Ta första stegen – fiska inte i samma vatten – använd olika hashtags
Pinga folk du pratar lite med
Prata i rätt forum så du når rätt människor
Svara och var aktiv i dina trådar – ingen vill prata med en vägg 😉
Vårda ditt varumärke – skryt om dig själv

Carina Nilsson
Chefredaktör på CAP & Design och Art Director. Hon berättar hur vi med hjälp av design kan få vår Twitter, Facebook och andra sajter att samspela med till exempel vår blogg eller hemsida. Hennes tips är följande;

Välj en bra färgpalett, 2-3 färger, så att det syns tydligt att du som delar bilder och annat inom din grupp.
Välj ett typsnitt som du använder regelbundet.
Du kan använda ett speciellt fotofilter på alla bilder som tillhör din blogg eller hemsida mm.
Använd en struktur och bilder som gör det enkelt för andra att direkt känna igen dig i olika forum.
Per Carleö
Volvos marknadskommunikationschef Per Carleö berättade om den fascinerande reklam kampanjen med Zlatan. Det är ju verkligen en berättelse man vill ta med sig till skolan. Föreläsningen hittar du på internets hemsida/webbdagarna.

Lärarförbundet
Självklart var ju även Lärarförbundets timme mycket värdefull. Lärarförbundet gör mycket gott för oss lärare och ligger i framkant, speciellt med Lärarsidan.se då de poängterade vitsen med information på film.

Till sist
Det finns en massa mer roligt att berätta från Webbdagarna men bland alla dessa fantastiska digitala verktyg och sociala medier så var det ändå det härliga mötet oss emellan som också gav mycket under de här dagarna. Vårt eget lilla ”TeachMeet” där vi diskuterade hur vi kan lyfta varandra genom kollegialt lärande.

Tack John på Webbdagarna för biljetten, tack Måns Adler för att du valde oss i #selfie-tävlingen på #afkVarberg, tack Skolsmedjan, tack alla på den egna skolan som ställde upp så att vi kunde åka och tack till oss själva för att vi fortfarande är nyfikna och vill uppleva nya saker.
Vi avslutar detta inlägg på samma sätt som denna roliga resa startade, med en #Selfie.

IMG_0121.JPG

Allt du behöver veta om webbdagarna finns på internetworlds blogg. Där hittar du även alla föreläsningar.

IMG_0119.JPG

Annonser

3 thoughts on “Summering av Webbdagarna signerat #selfievinnarna på #afkVarberg Malin J och Annelie S

  1. Ping: webbdagarnas efterskalv | bildsal 117

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s