Smedjan möter ministern – igen!

Ställ klockan och gå upp med tuppen. Klockan 06.45 möter bland andra Skolsmedjans Karin Berg skolminister Jan Björklund i direktsänd morgon-tv för att diskutera dagens OECD-rapport. 

För tredje gången inom loppet av drygt ett år möts Karin Berg och skolminister Björklund i diskussion om svensk skola. Första mötet skedde ”öga-mot-öga” i direktsänd TV, andra gången sågs de på ministerns kontor i nittio minuter för ett så kallat enskilt samtal och nu är det alltså dags igen. I TV4:s Nyhetsmorgon länkas Berg med flera från Göteborg och möter ministerns tolkning av rapportens resultat.

Reaktionerna om resultatet av rapporten har inte lått sig dröja. På TCO:s hemsida kan vi läsa en tydlig markering mot hur svensk skola sköts på nationell nivå, och att en likvärdig skola är ett måste och det nu:

Sverige är alltså ett land där vi tillåter att skillnaderna mellan elevers socioekonomiska bakgrund blir skillnader i skolresultat. Det är ett svek och dessutom ett allvarligt hot – inte bara mot de barn som är direkt drabbade, utan mot hela samhället.

Björklund själv väljer att se kommunerna som syndabocken till ras både här och där vad gäller den svenska skolan. Att lära av andra europeiska länder och föra en konstruktiv diskussion tycks inte ligga för ministern, som i kontexten kring exempelvis förstelärartjänsterna, hans egen reform, kallt konstaterar:

”- Kommunerna har ju misslyckats med detta.

Skolsmedjan undrar när det är dags att sluta skylla ifrån sig. När det är dags att börja lyfta det som fungerar och lära av det, både på nationell och lokal nivå. För som Gustav Fridolin skriver: ”/…/vi kan väl vara eniga om det: att det är politikens, och inte lärarnas, fel att vi står där vi står. Och därför är det politiken som måste förändras.

Det är dags att förändra skolpolitiken – det är dags för lärande organisation för svensk skola. Och det nu!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s